• Alef Starreveld

Fakkeltocht Alkmaar

ALKMAAR Het centrum van Alkmaar is zaterdag 3 november het decor voor de vierde fakkeltocht. De eerste drie keer gelopen onder de naam 'Fakkeloptocht voor verdraagzaamheid'. Nu voor de eerste keer als 'Fakkeltocht voor Iedereen'.

Karel Beentjes

Mireille Sampimon heeft vier jaar geleden het initiatief genomen voor de fakkeltocht voor verdraagzaamheid. Ze wordt bijgestaan door een 'meedenk-groep over de fakkeltocht' die bestaat uit vertegenwoordigers van Amnesty International, het C.O.C., de politiek en ILPA.

Naima Aioua en Luc Hofmans van het Bureau Discriminatiezaken Art. 1 Noord-Holland verzorgt de fakkeloptocht. De meedenk-groep vond verdraagzaamheid een wat te minimale term voor de fakkeloptocht en heeft nu gekozen voor 'Fakkeltocht voor Iedereen'. In Alkmaar moet iedereen mee kunnen doen ongeacht tot welke groep je behoort.

'We willen een stad waar iedereen zich verantwoordelijk voelt voor zichzelf en de ander. Een stad waar ruimte is om jezelf te zijn. Waar we op zoek gaan naar de verbinding met anderen. Meedoen met de fakkeloptocht is een eerste stap in het leggen van een verbinding met anderen', zo vat Mireille de doelstelling samen.

De fakkeltocht begint om 17.00 uur met een voorprogramma in de Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar Centrum bij de Grote Kerk. Het Eilandspolderkoor uit Graft/ De Rijp treedt op zodat ook de Alkmaarse buitengebieden zijn vertegenwoordigd. Diverse organisaties lichten kort toe wat voor hen 'Alkmaar voor Iedereen' betekent. Wethouder Paul Verbruggen van diversiteit nodigt daarna de aanwezigen uit voor de spectaculaire vuuract op het Canadaplein. Deze act van Glowballz bestaat uit ledlicht en vuur met licht en teksten.

De tocht begint om 18.15 uur, gaat door de Alkmaarse binnenstad en wordt begeleid door de percussiegroep Nosso Groove. Voor de route zie www.art1nhn.nl Meelopen is gratis. Lichtstaven kunnen voor de tocht worden gekocht bij de bibliotheek en kosten 2. Er is een collecte voor de kosten. Na afloop is in de bibliotheek nog een optreden van het Eilandspolderkoor en zijn er hapjes van de in India geboren Michèle van Balen.

Meneer Ad Jansen is de trouwe volger van de Alkmaarse politiek. Meneer Jansen zet zich al 75 jaar in voor een betere wereld. Hij stelt dat het belangrijk is voor je persoonlijke ontwikkeling én de wereld om je open te stellen ten opzichte van je medemens. Hij loopt elk jaar mee in de fakkeltocht. Meneer Jansen vindt het vanzelfsprekend om zich in te zetten voor andere mensen. 'Je hebt jezelf niet gemaakt. Heel veel factoren spelen een rol bij hoe je in het leven komt te staan. Je wordt in een bepaald nestje geboren, als jongen of meisje, blank, bruin of zwart, ouders die een bepaalde levensovertuiging hebben…'

Hij vervolgt: 'Ondanks alle verschillen die er zijn, hoort in ieder mens ook het besef aanwezig te zijn dat je als enkeling niets kunt. Je hebt andere mensen nodig om als persoon tot volle ontplooiing te komen. Hoe kun je dat doel bereiken? Voor mij is daar maar één antwoord op mogelijk: Je open opstellen ten opzichte van de medemens en dienstbaar zijn voor iedereen en alles. Dan zal er gelijkwaardigheid, gelijkberechtiging, verdraagzaamheid en dus ook vrede komen in onze wereld.'

Jong en oud loopt ook mee met de fakkeloptocht.