• Impressie route nabij H.Matthias Laurentiuskerk

'Een plan om Alkmaar op de fleuren'

ALKMAAR Een combinatie van een park, botanische tuin en de Keukenhof. Als het aan de initiatiefnemers van de Tuinen van Holland ligt kennen we Alkmaar straks niet alleen als kaasstad, maar ook vanwege de miljoenen bloemen in de stad.

Jolanda Jansen

Met het project wil de stichting de rijke historie op het gebied van tulpen een prominente plek geven. "Wist je dat een van de duurste tulpenbollen ooit, in Alkmaar is verkocht. Dit was tijdens de veiling op 5 februari 1637 in De Oude Schuttersdoelen aan de Doelenstraat", legt Hans van de Leygraaf uit. Dit verhaal is een belangrijk onderdeel van zijn inspiratie voor het grote project. "Alkmaar is een bloemenstad, en eigenlijk doen we daar weinig mee. Jarenlang was ik voorzitter van Alkmaar Marketing. Er kwamen steeds meer evenementen bij met als doel de stad op de kaart zetten. Voor mijn gevoel was dit veel van hetzelfde, maar een realistisch alternatief ontbrak." Tijdens zijn reizen in Azië, waar hij veel prachtige tuinen en parken zag, en wandelingen in Alkmaar begon hij het plan steeds verder uit te werken. Samen met een groep enthousiastelingen heeft hij dit op papier gezet, met als resultaat 'Tuinen van Holland'.

ROUTES DOOR DE STAD Met kilometerslange wandel-, vaar- en fietsroutes langs bloemen, groen en parken door Alkmaar wil de stichting de stad op een geheel nieuwe manier op de kaart zetten. "We halen de drukte uit de binnenstad, creëren voor bewoners een fijne leefomgeving en daarnaast is het ook nog eens heel gunstig voor bijen en vlinders." Naast bloemen wil de stichting de parken zodanig aanpakken dat een groot deel van het jaar een mooie route ontstaat. Het liefst gecombineerd met een app waarmee bezoekers informatie krijgen over de beplanting en het project. "We zorgen voor meer recreatieruimte. Iedereen kan dus nog steeds lekker langs het water liggen en ontspannen alleen in een veel mooiere omgeving. Daarnaast willen we ook een pluktuin, en een proeftuin aanleggen."

PROEFTUINEN Van de Leygraaf is nog elke dag bezig met het plan. "Vandaag was ik bijvoorbeeld bij het Clusius College waar ze ook mogelijkheden zien voor de leerlingen. Iedereen die ik spreek is enthousiast en wil graag een bijdrage leveren." De initiatiefnemers gaan om tafel met politieke partijen, ondernemers en vrijwilligers om een concreet plan te maken. "We hebben het afgelopen jaar veel mensen gesproken, en een eerste plan gemaakt. Er is steun en draagvlak, nu is het zaak dat we alles tot in detail gaan uitwerken." Van de Leygraaf hoopt begin 2018 alle praktische zaken op orde te hebben, zodat de aanleg en werkzaamheden in de parken nog in 2018 starten. Op die manier bloeien in maart 2019 miljoenen extra bloemen in de stad. Bij wijze van proef wil Van de Leygraaf twee stukken in het Bolwerk op zeer korte termijn al aanpakken. "Bijvoorbeeld bij 't Kruithuisje. Het groen kan hier wel een opknapbeurt gebruiken, mensen kunnen hier al lekker zitten en het is een mooi zichtbaar stuk."