• Yvonne Blokker.

    Kopgroep Bibliotheken
  • Na een zwervend bestaan van negen jaar is Yvonne Blokker nu klaar met het dwalen.

    Kopgroep Bibliotheken

Een leven in de buitenlucht

ALKMAAR Na een zwervend bestaan van negen jaar is Yvonne Blokker nu klaar met het dwalen en heeft een kamertje in Alkmaar gevonden. Op dinsdag 17 april Zal ze in School7 in Den Helder vertellen hoe haar leven er toentertijd uitzag. Hoe ziet ze de toekomst?

Danique de Coninck

Een duidelijk plan had Yvonne Blokker niet van te voren. "Een lange tijd heb ik samengewoond. Tot het krijgen van kinderen is het helaas niet gekomen. De relatie liep stuk en omdat ik altijd heb willen reizen leek dit het moment. Eerst met een campertje en later klopte ik met alleen een rugzak aan bij jeugdherbergen."

OVER DE GRENS "Een droom was om in Afrika vrijwilligerswerk te doen. Door mijn relatie deed ik dat niet. Toen ik overspannen raakte van het prachtige werk als docent, wilde ik heel graag zien of ik iets voor kinderen in Oeganda kon betekenen. Ik ben gewoon gegaan. Hier heb ik een schooltje opgericht voor jonge meiden om te leren naaien. Drie jaar heb ik tussen de lokale bevolking geleefd. Na terugkomst in Nederland kon ik niet meer wennen aan de luxe en voelde ik de drang om als kluizenaar in de Pyreneeën te gaan leven. Dit is iets anders gelopen."

RESPECT Blokker is een eigenwijze vrouw en wilde niet door haar depressie in de ziektewet terechtkomen. "Ik ben niet ziek", beredeneerde ze. Ze wilde weten hoe het zou zijn zonder geld. Familie en vrienden hadden het erg moeilijk met haar besluit om alles op te geven. Vooral haar tante. "Naast verwondering spraken mensen vaak ook hun bewondering uit. Dit omdat ik vertelde dat ik in de bossen leefde. Als ik diezelfden nu tegenkom en ik vertel dat ik een kamertje heb, dan zeggen ze: O gelukkig!"

WANDERER Zwervers en dak- of thuislozen worden vaak in één adem genoemd. Voor Yvonne zijn deze benamingen totaal verschillend. "Dakloos zijn betekent dat je iets mist. Namelijk een dak. Het woord zwerver wordt vaak negatief gebruikt in onze taal. Een zwerver is iemand die zwerft en dus niet op één plek blijft. Als ik het woord vertaal naar het Engels dan spreek je van wanderer en in het Italiaans ben je een girovago. Dit dekt voor mij meer de lading. Ik wilde leven naar mijn gevoel. Naar wat er op mij afkwam en waar ik naartoe gedreven werd."

GEVOELIG Met haar belangrijkste bezit - lees: paspoort - op zak heeft ze in zes jaar tijd veel van Italië gezien. Toch ziet de reiziger weinig verschil tussen het zwerversbestaan hier en dat in het buitenland. Behalve dan dat hier door de weersomstandigheden veel meer daklozen in de bibliotheek te vinden zijn. "Daar ben ik hen in andere landen nog niet tegengekomen. Elke bibliotheek - waar dan ook - wist ik wel te vinden. Ik denk dat de mensen die op straat leven over het algemeen beter kunnen nadenken. Vooral in het buitenland zijn zwervers erg sociaal en gevoelig. Ik heb gemerkt dat hoe armer iemand is, des te socialer en vrijgeviger men is. Speelt mee dat ze daar geen uitkering krijgen. Ze uitten zich anders om zich af te schermen. Juist omdat ze zo gevoelig zijn. Als je van iemand wat kunt leren, is het van hen. Daarentegen moet je er wel veel tijd in steken. Het duurt een tijdje voordat ze hun ware aard laten zien."

NEERGESTREKEN Sinds juni vorig jaar heeft de wanderer een eigen plekje in de kaasstad. "Het voelde al enige tijd alsof ik klaar was met zwerven en nu andere dingen wilde doen. Ik hoop nog meer lezingen te mogen geven en wellicht dat ik in de theaters mijn ervaringen kan delen met anderen. Mijn hele leven schrijf ik al verhalen. Ik hoop dat ik nu eens doorzet en mijn boeken daadwerkelijk afmaak."

VERTROUWEN "Ik heb jarenlang geleefd zonder zekerheid en zonder geld. Niet dat ik iedereen aanraad om dit ook zo te doen, maar wel wil ik aangeven dat het echt wel goed komt. Of je je nu zorgen maakt of niet. Of je nu erg je best doet of niet. Ik merk nu ik er over nadenk, ik mijn eigen woorden beter moet gaan geloven. Al zwervend zonder verplichtingen is het makkelijk. Nu ik weer terug ben in de maatschappij raak ook ik steeds weer verstrikt in wat ik moet. Toch heb ik er van geleerd en gaat alles nu toch iets makkelijker. Dat zou ik ook anderen gunnen." Neem op dinsdag 17 april om 14.00 uur in School7 een kijkje in het leven van een zwerfster. De entree bedraagt 3,50 euro.