• Arjan Ederveen speelt in 'Vergeten'.

    Roman Jans

Concert over dementie met Arjan Ederveen, Erik Bosgraaf en Spinvis

ALKMAAR Het Nederlands Kamerkoor brengt van 14 t/m 24 maart, tijdens de Brain Awareness Week, de concertvoorstelling Vergeten, een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie. De voorstelling is op vrijdag 15 maart vanaf 20.15 uur te zien in de Grote of Sint Laurentiuskerk. Te zien zijn onder meer acteur Arjan Ederveen, blokfluitist Erik Bosgraaf en Spinvis die teksten en muziek schreef voor Vergeten.

Bij Vergeten is een randprogramma ontwikkeld door zangeres en trainer Maartje de Lint, in samenwerking met het Alzheimercentrum Amsterdam. Door middel van een speciale training leren mantelzorgers en zorgprofessionals hoe zang een rol kan spelen in de zorg voor mensen met dementie en in het activeren van het brein van iemand met dementie.

De aanleiding voor Vergeten is een persoonlijke: Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, verloor zijn vader, operazanger Lieuwe Visser, aan de gevolgen van Lewy Body Dementie, een relatief onbekende variant. Lieuwe zag kolkende rivieren door de straten gaan, wist niet hoe hij zijn autoriem moest vastmaken, en kende het verschil tussen 5 en 5000 niet meer. Wat ging er in zijn hoofd om? Wat gaat er om in het hoofd van al die duizenden mensen die lijden aan dementie? Daar gaat de voorstelling Vergeten over.

Voor dit multidisciplinaire concert werkt het Nederlands Kamerkoor samen met diverse kunstenaars. De teksten in Vergeten werden geschreven door Erik de Jong, ook bekend als Spinvis, die ook een nieuw nummer componeerde voor de voorstelling. Acteur Arjan Ederveen speelt de rol van een huisarts die bij zichzelf beginnende dementie constateert, maar kruipt ook in de huid van diens familie. De virtuoze blokfluitist Erik Bosgraaf speelt en improviseert, en neemt livegeluidskunstenaar Jorrit Tamminga mee. Componist Matijs de Roo schreef in opdracht van het Nederlands Kamerkoor een driedelig werk voor blokfluit en koor.

Direct na iedere voorstelling kunnen bezoekers op het podium in gesprek met Tido Visser, Maartje de Lint en een neuroloog van Alzheimercentrum Amsterdam. Kaarten via www.theaterdevest.nl.