• GGZ

College over autisme bij volwassenen

REGIO Meer weten over autisme, behandelmogelijkheden en tips? Op dinsdag 11 juni verzorgt GGZ Noord-Holland-Noord in samenwerking met de gemeente het 'College Autisme bij Volwassenen', in de bibliotheek Langedijk in Zuid-Scharwoude.Iedereen is van harte welkom dit college bij te wonen. Het college begint om 19.00 uur en vindt plaats in Bibliotheek Langedijk, Bosgroet 4, Zuid-Scharwoude

Autisme komt meer voor dan je denkt. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over autisme bij volwassenen. Soms blijft bij mensen het autisme lang onopgemerkt omdat zij in hun leven de juiste, ondersteunende mensen hebben ontmoet en een werk-, woon- en leefsituatie hebben die past bij hun autisme. Autisme wordt in deze gevallen dan ook vaak pas opgemerkt op het moment dat er grote veranderingen spelen of wanneer er gekeken wordt naar achterliggende factoren van terugkerende problemen: waarom loopt het in het leven telkens anders dan bij andere mensen?

Tijdens het college krijgt u informatie over verschillende vormen van autisme, behandel- en begeleidingsmogelijkheden en adviezen voor mensen in de omgeving. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige wat haar zelf geholpen heeft en hoe je ondanks autisme toch een zo aangenaam mogelijk leven kunt leiden. Er is namelijk meer mogelijk dan u denkt.

Sprekers zijn Mieke Bellinga en Marielle Witteveen. Mieke Bellinga is verpleegkundig specialist bij GGZ NHN en heeft ruime ervaring in diagnostisering en behandeling van volwassenen (18+) met autisme. Marielle Witteveen is ervaringsdeskundige. Zij kreeg op 42-jarige leeftijd zelf de diagnose autisme en verdiepte zich verder in de materie. Ze deed een post-HBO-opleiding tot autismespecialist en is nu werkzaam als trainer/coach van zowel hulpverleners als mensen met autisme. In het college vertelt ze welke impact autisme heeft op haar dagelijks functioneren en hoe zij ervoor zorgt dat klachten niet overheersend worden. Tijdens het college maakt ervaringsdeskundige Marielle bovendien gebruik van foto's om het publiek te laten zien hoe bij haar informatieverwerking plaatsvindt en hoe zij zelf mensen waarneemt. Een originele en treffende manier om het publiek mee te nemen in de wereld van mensen met autisme.

De colleges zijn bedoeld voor alle geïnteresseerden. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met klachten, familieleden en naastbetrokkenen of cliënten zijn, maar ook mensen die vanuit hun professie of opleiding geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Tijdens het college is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. De entree is €3. Reserveren is gewenst en kan digitaal via www.ggz-nhn.nl/agenda of via het telefoonnummer van de bibliotheek Langedijk (0226 – 313304).