• Het exterieur van de bunker in de Alkmaarderhout.

    www.bunkeralkmaar.nl

Bunker Alkmaarderhout weer open voor publiek

ALKMAAR Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn niet alleen in de duinen langs de kust te vinden. Op meerdere plekken in het Nederlandse landschap zie je ze opeens opdoemen. Ook in de stad Alkmaar is een bunker te vinden, aan de Wilhelminalaan, tegenover het ziekenhuis, om precies te zijn. Deze is gebouwd begin 1943. Vanaf mei is de bunker weer elke eerste zaterdag en elke derde zondag van de maand open voor publiek. Dat betekent dat er zaterdag 4 en zondag 19 mei tussen 11.00 en 17.00 uur een kijkje genomen kan worden in het gebouw.

Sinds 1943 was de bunker een knooppunt van telefoonlijnen en de uitvalsbasis van Duitse manschappen die Duitse telefoonverbindingen moesten herstellen. Ook fungeerde de bunker als knooppunt van Duitse telefoonverbindingen tussen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl met Haarlem-Amsterdam. Aan de buitenkant is nog goed te zien hoe de bunker gecamoufleerd was als woonhuis. Een deel van de bakstenen is nog aanwezig.

Voor de bunkerliefhebbers zijn er in de bunker nog originele elementen, die bleven behouden, zoals de gasdichte deuren, schietluiken en de luchtzuiveringsinstallatie. Verder in de bunker een expositie van originele WO2 stukken en aandacht voor de deportatie van de Joodse bevolking van Alkmaar in 1942.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook aandacht voor de door de Duitsers gevorderde huizen en gebouwen, die door hen werden gebruikt voor de inkwartiering van troepen of die een militaire functie kregen.

Ook op zaterdag 25 mei, Landelijke Bunkerdag en zaterdag 14 september, de Open Monumentendag, is het museum geopend. De openingstijden zijn dan van 10.00 tot 17.00 uur. Om het mogelijk te maken het museum te exploiteren, wordt bij toegang € 1,50 entree gevraagd. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Kijk voor meer informatie op www.bunker-alkmaar.nl.