• Samen praten over het Broodfonds.

    Lisette van Aerle

Broodfonds broodnodig

ALKMAAR Om ook een Broodfonds in Alkmaar te kunnen starten, vindt op maandag 1 april vanaf 19.00 uur een informatieavond plaats bij de Telefooncentrale, Koelmalaan 350. Maar wat is het broodfonds nu eigenlijk?

Angelique Starreveld

Biba Schoenmaker, een van de oprichters van het broodfonds licht toe: "Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%), zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico. Je kiest het schenkingsniveau dat bij je inkomen past. Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je Broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder. Over je Broodfonds beslis je samen, daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en de bijeenkomsten bezoekt. Als jij arbeidsongeschikt wordt, zijn er geen controlerende artsen, in plaats daarvan zie je elkaar en weet iedereen naar wie hun geld gaat".

Het Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als 'schenkkring'. De BroodfondsMakers begeleiden bij de oprichting van de individuele groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Alleen groepen die zijn opgezet door de BroodfondsMakers en die zich houden aan de voorwaarden zijn een Broodfonds en mogen die naam gebruiken. De voorwaarden zijn voor iedereen gelijk: bij toetreden ben je arbeidsgeschikt, je onderneemt al een jaar (in overleg met je broodfonds bestuur kan hiervan afgeweken worden), je haalt minimaal gemiddeld €750 per maand netto winst uit je onderneming. Het Broodfonds is voor zelfstandigen met en zonder personeel, vennoten van een VOF, maten in een maatschap en directeur-grootaandeelhouders (DGA's) van een BV. Uit allerlei beroepen kun je meedoen aan een Broodfonds.

Voor meer informatie, bezoek vooral de bijeenkomst op 1 april of kijk op de website www.broodfonds.nl.