• Gemeente Alkmaar

Binnenkijken bij een Open Monument

ALKMAAR 82 monumentale deuren staat op zaterdag 8 september, Open Monumentendag, open in de gemeente Alkmaar. Ook dit jaar is er weer veel extra´s te beleven met leuke activiteiten voor de jeugd. Het thema van de landelijke Open Monumentendag is dit jaar 'In Europa'. En net als voorheen, is het informatiecentrum weer ingericht in de Grote Sint Laurenskerk.

De monumenten zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Overal is iets nieuws te zien. Omdat ze niet allemaal op één dag te bezoeken zijn, is het goed om een eigen route samen te stellen. Kijk daarvoor achterin de routegids en maak een themaroute langs kerken, hofjes of scholen. Of ga langs bij torens, militaire gebouwen, molens en gemalen. Volg de icoontjes op de plattegrond voor jeugdactiviteiten, optredens en exposities of gedichten en verhalen. Een tip voor een dag met veel variatie is een dorpenroute. In de oude kernen van de Schermer kunt u bijvoorbeeld de unieke historie van de droogmakerij ervaren in poldermolens langs de vaarten in Schermerhorn en Ursem. En vergeet ook niet de historische dorpen Graft en De Rijp. Hier vaart u met de monumentenschuyt van monument naar monument of van Graft naar De Rijp en terug. En bij een bezoek aan het Kleinste Huisje kunt u een vaartocht door de polder maken.

NIEUW Dit jaar zijn er zeven nieuwe monumenten te bezoeken. Sommige zijn 'oude bekenden' die een paar jaar gesloten zijn geweest: De Gasfabriek aan de Helderseweg 28, Hervormde kerk aan de Noordervaart 122, Rentenierswoning aan de Noordeinde 80 in Grootschermer, Het Washuis/Museum Jan Boon aan de Rechtestraat 146 in De Rijp, Fort Markenbinnen aan de Provincialeweg 11, Schutterswei aan de Prins Bernhardlaan 16 in Alkmaar en het woonhuis aan het Verdronkenoord 37 in Alkmaar.

De monumenten zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De route is te volgen met een routegids met beschrijvingen van de monumenten of met een losse plattegrond. Deze liggen op diverse verspreidpunten. Zie ook erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag en vind de digitale route op alkmaaropdekaart.nl. Voor een aantal monumenten is een ticket nodig. De tickets zijn gratis maar moeten wel vooraf worden besteld. Bestellen via erfgoedalkmaar.nl of telefonisch ma – za 10.00 en 16.00 uur 072 548 99 99.