Bibliotheek Heiloo wint Social Sofa

HEILOO De bibliotheek in Heiloo heeft een Social Sofa gewonnen voor het meest innovatieve bibliotheekproject in Noord-Holland. Gedeputeerde Jack van der Hoek onthulde de bank, bij de Witte Kerk in Heiloo.

Het idee achter de Social Sofa is om mensen in de buurt te verbinden, de leefbaarheid van een wijk te verbeteren en de sociale verbondenheid tussen bewoners een impuls te geven. De met mozaiek ingelegde betonnen bank staat bij de Witte Kerk in Heiloo.

De bibliotheek in Heiloo is in de prijzen gevallen met het project Taalhuis Heiloo. Het Taalhuis biedt mensen een plek waar zij kunnen werken aan hun vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Dit vanuit de gedachte: 'Wie de taal kent, heeft toegang tot alles. Taal verbindt mensen en culturen.' In totaal hebben twaalf bibliotheken in Nederland een Social Sofa gewonnen.

KLOPPEND HART De bibliotheek ontwikkelt zich meer en meer tot het kloppend hart van de gemeenschap en is al lang niet meer een plek waar alleen maar boeken geleend worden. Vooral op het platteland is de bibliotheek vaak nog een van de weinige publieke voorzieningen. Lokaal werkt zij samen met veel partners, ingebed in het sociale domein van stad en provincie. Dat betekent dat veranderingen in de samenleving ook vragen om veranderingen in de bibliotheek. Om deze veranderingen te versnellen riep de provinciale overheid een innovatieprijs voor bibliotheken in het leven. Deze wordt per provincie toegekend. De prijs beloont projecten waarbij de bibliotheek participatie en zelfredzaamheid stimuleert, bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en zorgt voor verbinding tussen mensen en organisaties.