• Puur schaatsen op Zweedse meren.

    Bert Boer

In Balans verzorgt elk jaar het pure schaatsen, in Zweden

ALKMAAR Schaatsen op de baan is al prachtig. En wil je een grotere ronde dan kun je naar Biddinghuizen. Maar voor puur schaatsen ga je naar Zweden. 'In Balans' verzorgt elk jaar een reis van 10 dagen. Elke keer gaan ze met circa 50 mensen richting de meren bij Mora en Orsa. Meer dan 25 kilometer aan één stuk schaatsen op prachtig, zwart glimmend natuurijs.

Rob Baars van 'In Balans' vertelt in de drukste maanden van het jaar over het 'echte schaatsen' in Zweden. Op de thuiswerkplek is hij ijverig in de weer om op afstand een ijshockeytoernooi te coachen. Grappig is dat hij met een pikstartje begint. Schaatsen is niet de eerste sport in Mora! Langlaufen en ijshockey zijn de sporten aldaar. "Elk jaar zijn de Mora-dorpelingen onder de indruk van de Nederlandse schaatsclub die neerstrijkt in plaatselijk hotel Kunshaga." Vaste prik is een stukje in de Mora Tidning, de plaatselijke courant. De schaatsbanen op het meer zijn dan al geprepareerd. "Eigenlijk blijven de Zweden binnen in deze maanden, maar ze vinden de Nederlandse bezoekers prachtig." Ze verontschuldigen zich als er veel sneeuw valt zodat de leden van de plaatselijke schaatsclub het ijs niet optimaal sneeuwvrij krijgen.

Hordes mensen kiezen voor de Weissensee, maar het is nog meer speciaal om de Zweden schaatsreis van 'In Balans' mee te maken. Elk jaar gebeuren er bijzondere dingen. In 2018 bijvoorbeeld toen een Texelse deelnemer zijn dochter, die jaren geleden naar Zweden is geëmigreerd, tegenkomt in het hotel Kunshaga. Als serveerster ontving ze daar haar vader. Wat het schaatsen op de meren rondom Mora ook zo mooi maakt, is de glinstering in de lucht. Het is dikwijls zo lekker koud dat de waterkristallen bevriezen. Een prachtige entourage dikwijls versterkt door een glinsterende zon aan de einder. En op de kou kun je je goed kleden zodat je optimaal van de natuur en schaatsen in optima forma kunt genieten.

Rob geeft aan dat het programma erg gevarieerd is. Elke dag is er schaatsles, maar de keuze kan ook zijn om te gaan skiën, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, een huskeytocht te maken of mooie wandelingen. De reisbus brengt de schaatsers op de gewenste plekken. In de avonden zijn er onder meer schaatsslijplessen, avondhikes en wordt er elk jaar een ijshockeywedstrijd bezocht in het Mora stadion. De laatste avond is het blarenbal waarvoor de schaatsers de laatste dag een lange tocht maken. De sprinters kiezen een gepaste afstand terwijl de deelnemers van de lange adem wel tot 200 kilometers maken. Je kunt ook prachtige klappen maken op het veelvuldig, zwarte ijs van de Zweedse meren. 'In Balans' verzorgt deze laatste dag ook een heuse koek en sopie tent waarbij de warme chocomel en andere lekkernijen erin gaan als koek. Niet voor niks kent Rob vele deelnemers die meerdere malen meegaan. Het Zweedse schaatsplezier werkt aanstekelijk. Ongeveer 20 keer zijn ze nu geweest en dat zal nog wel even de nodige jaren doorgaan. 'In Balans' is nog lang niet uitgeschaatst en houdt onze nationale schaatssport in ere, zo ook in Zweden.