• Bert Boer

Avondje sporten? Ontvang uitnodigingen buurtgenoten via Inviplay

ALKMAAR 'Ik wil wel sporten, maar met wie en waar?' Een bekende uitspraak van heel veel mensen die weer willen sporten. En onder sporters hoor je vaak: 'Omdat ik samen met anderen sport, blijf ik het volhouden, wel zijn we vaak op zoek naar meer mensen.' Daarom hebben Paul en Boaz Keurentjes samen Inviplay.nl ontwikkeld. Het doel: mensen samenbrengen om te gaan sporten. Omdat samen sporten leuker is, waar en wanneer jij wilt, zonder verenigingsverplichtingen!

Bert Boer

'Toen ik ging studeren, stopte ik met basketbal, ik had er de tijd niet meer voor', zegt Paul. Daarna probeerde Paul fit te blijven door te hardlopen, maar dat voelde meer als een verplichting. De lol van sporten verdween. 'Totdat ik gevraagd werd door iemand uit mijn straat om te voetballen in een gymzaal om de hoek. Gewoon partijtjes op de dinsdagavond, verder geen gedoe.' Toen Paul verhuisde naar een andere stad wilde hij op dezelfde manier gaan basketballen, maar hij kende nog niemand om dat mee te doen. Het idee voor Inviplay popte op: er moet een makkelijkere manier zijn om mensen te vinden en samen te sporten. Met broer Boaz werkte hij dit idee uit.

Onderzoek door veel lezen over het onderwerp, overleg met gemeentes en NOC-NSF bracht hen de volgende drempels. Mensen weten niet waar te beginnen, willen geen verplichtingen aangaan, hebben tijdgebrek en vinden sporten regelmatig te duur. Vaak hebben ze ook een klein sociaal netwerk. Anderhalf jaar geleden is het balletje gaan rollen. Via Univé, een verzekeraar die meer bewegen promoot, startte een pilot in Alkmaar (nov. 2018). Op het platform kun je zeggen: 'Ik ben Boaz en ik wil graag volleyballen.' Maak er een privéactiviteit van en nodig zelf bekenden uit of maak de activiteit openbaar en laat Inviplay mensen uitnodigen om mee te doen. Dit is reuze handig voor sportgroepjes die af en toe spelers te kort komen: op het moment dat het nodig is, zet je de sportactiviteit openbaar en je team is op orde.

Inmiddels worden concrete resultaten geboekt. De badmintonclub uit Oudorp meldt dat de vrijdagavond in korte tijd volgestroomd is. De missie van Inviplay is om de sociale interactie in buurten te verhogen. 'Hoe leuk is het om met de buurman/buurvrouw van 3 straten verder te gaan sporten.' Inviplay initieert het en faciliteert dat mensen ook in beweging blijven. Het resulteert in sociale cohesie met vele bijkomende voordelen. Sporten verbroedert.
Een ander doel van Inviplay is om bestaande sportcomplexen beter te benutten. Veel leegstaande gymzalen stromen weer vol. Tennisbanen, voetbalvelden worden 24 uur per dag en 7 dagen per week benut. De sportparticipatie op lokaal niveau wordt vergroot en dit resulteert in verlaging van gezondheidsrisico's. Sluit je aan op het netwerk voor recreatieve sporters door gratis een account aan te maken! Geef op Inviplay.nl aan welke sporten je leuk vindt en ontvang uitnodigingen van buurtgenoten.

i www.inviplay.nl