• Corbino

Arthur Japin gast in Literaire Salon Heiloo

HEILOO Schrijver Arthur Japin is woensdag 13 december de gast van van de tweede Literaire Salon, in de Cultuurkoepel Heiloo. De schrijversavond biedt een vijftal schrijversmomenten op het podium: vertellen, voorlezen, beschouwen, vragen, kopen, signeren. Japin neemt de bezoekers mee door zijn rijke leven en werk.

DRIE GANGEN Het is de tweede Literaire Salon die Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo organiseert in samenwerking met de Eerste Bergensche Boekhandel, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Cultuurkoepel Heiloo. Ook dit keer een avond van podiumoptredens in combinatie met een 3-gangendiner, verzorgd door Keuken met Karakter. Tijdens de avond worden bovendien schilderijen gepresenteerd van Bert Broers, West-Fries beeldend kunstenaar die bekendheid verwierf met zijn levensechte impressies van Hollandse en buitenlandse koeienrassen. Centraal op de schrijversavond staat evenwel Arthur Japin.

ACTEUR Japin, voluit Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956), is een van de meest gelezen hedendaagse schrijvers in het Nederlandse taalgebied. Zijn romans en verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern. En hij geldt inmiddels als één van de groten in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel 'Magonische verhalen', zijn jongste roman 'Kolja' werd in september van dit jaar uitgebracht.

De schrijver bezocht het Gymnasium in Haarlem en studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Hij zong zelfs een kleine rol bij de Nederlandse Opera. Toch bleek het schrijverschap beter te passen.

HISTORISCH ONDERZOEK Het debuut in 1996 werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar hij brak pas bij een groot publiek door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes, de roman 'De zwarte met het witte hart', die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde. Japin publiceerde dit boek pas na tien jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië. Japin werd een zeer regelmatig schrijver: in 1998 een tweede verhalenbundel 'De vierde wand' en in 2002 zijn tweede roman, 'De droom van de leeuw', geïnspireerd op zijn tijd in filmkringen in Rome. Anderhalf jaar later verscheen de derde roman van Japin, 'Een schitterend gebrek', die het succes van 'De zwarte met het witte hart' in de Lage Landen nog overtrof. In de reeks voorts de historische romans: 'De overgave' uit 2007 en 'Vaslav' (over balletdanser Vaslav Nijinski), met een nominatie voor de NS Publieksprijs. Roem, liefde en krassen op de ziel zijn de thema's van 'Maar buiten is het feest' uit 2014. De man van je leven werd een comedy, gepubliceerd in 2013, om weer terug te keren tot de historische roman 'De Gevleugelde' in 2015. De nieuwste roman, van september dit jaar, biedt het verhaal van Kolja, een doofstomme jongen die met Tsjaikovski door Europa reist en in problemen komt als de componist overlijdt.

INFORMATIE Meer informatie over de Literaire Salon is te vinden op: www.cultuurkoepelheiloo.nl