• Bateria Unidos d'Alcmaria verzorgt een gastoptreden bij NEWS.

    Patrick de Rijk

Alkmaarse sambaband swingt met NEWS in De Vest

ALKMAAR North, East, West en South (NEWS) treedt woensdag 31 januari op in theater De Vest in Alkmaar.

NEWS is een internationale slagwerkband en brengt percussie uit de hele wereld samen. De afkorting staat voor de vier windrichtingen. De avondvullende voorstelling wordt gebracht door vier slagwerkers en de animatiefiguur Lina. De slagwerkers zijn met elkaar verbonden door de universele hartslag en door Lina die tijdens haar wereldreis nieuwe ritmes ontdekt. De compositie van Jeroen de Rijk, licht telkens één van de vier slagwerkvormen uit, daarbij ondersteund door filmbeelden die betrekking hebben op de percussionist en de betreffende windstreek. NEWS toert door Nederland en in iedere plaats waar zij optreedt, werkt zij samen met een plaatselijke drumband, fanfare of harmonie. In theater De Vest valt de eer aan Bateria Unidos d'Alcmaria, een Alkmaars-Braziliaanse sambaband. Voorzitter Jores van Diepen: ,,Het is een pittig muziekstuk. Een tiental leden zijn al maanden aan het oefenen op het muziekstuk dat wij ten gehore brengen. "

NIEUWE UITSTRALING De sambaband bestaat meer dan dertien jaar en bestaat uit 25 leden. Zij verzorgen jaarlijks meer dan vijftien optredens in Alkmaar en omgeving.
Zo werden zij gevraagd op te treden bij de carnavalsoptocht in Waarland en Stompetoren en bij de Cityrun in Alkmaar.
Voorafgaand aan het optreden van NEWS geeft 'Bateria Unidos d'Alcmaria' in de foyer van De Vest een optreden. Daar zullen zij ook voor het eerst hun nieuwe uitstraling presenteren.

VLAG Jores van Diepen vertelt enthousiast over de metamorfose die met name de trommels is ondergaan. ,,Autoschade Herstelbedrijf Roos Alkmaar heeft ervoor gezorgd dat alle trommels zwart gespoten zijn en Creapart Sign heeft ze voorzien van een nieuw logo. De bandleden dragen hun shirts en blouses in de kleuren van de Braziliaanse vlag en hun nieuwe bijpassende broeken zijn zwart. Ik ben supertrots en kijk uit naar deze presentatie."

FEEST 'Bateria Unidos d'Alcmaria' maakt muziek die de pan uit swingt. ,,Overal waar wij komen, wordt het een feestje en het optreden in de foyer op woensdag 31 januari, aanvang 19.45 uur, gaat dus ook het dak eraf", aldus de voorzitter. ,,Het is een opwarmertje voor het optreden van NEWS."

De nieuwe uitstraling vergelijkt Van Diepen met het gevoel dat iemand kan hebben bij het zien van een blikje energydrank: ,,De trommels hebben de vorm van een blikje. Felle kleuren zitten in het logo die op de trommels te zien zijn, ze stralen plezier uit en het publiek krijgt er energie van. Het opzwepende ritme van de samba zorgt voor die energie. De combinatie met het strakke geregisseerde trommelwerk van de slagwerkgroep NEWS en het lossere sambawerk van de band 'Bateria Unidos d'Alcmaria' zorgt voor een swingende, vrolijke avond."

Kaarten kosten 22,50 euro.