• Agnes Hattink

Alkmaarse dierenarts Ignas Hattink op poolexpeditie

ALKMAAR Met je eigen hondenslee, getrokken door een roedel huskies, over de ijskoude witte vlaktes van het poolgebied stuiven. Dat staat de Alkmaarse dierenarts en fanatiek buitensporter Ignas Hattink voor ogen.

Ed Schut

"Ik hou ervan om fysiek bezig te zijn in de natuur," vertelt Ignas in zijn Heerhugowaardse woning. En hij kan zijn lol op. In vijf dagen tijd een afstand van bijna driehonderd kilometer afleggen, en bij temperaturen van - 30°C doodleuk in een tentje overnachten. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Deze extreme expeditie wordt jaarlijks georganiseerd door het outdoormerk Fjällraven. Het is niet makkelijk om uitverkozen te worden tot deelnemer. Alleen degene met de meeste stemmen zal daadwerkelijk aan dit avontuur beginnen. "Ik wil dan ook iedereen vragen een momentje de tijd te nemen en op mij te stemmen. Dan zal ik laten zien waar een klein land groot in kan zijn."

AVONTUUR Stemmen kan door op de site polar.fjällraven.com de naam Ignas in te vullen. Zijn facebookvrienden ondernemen ook actie voor hem. In diverse landen, waaronder Australië, IJsland en Canada wordt op zijn naam geklikt. "Mijn plan is verder het benaderen van scholen, niet alleen in Alkmaar maar in heel Noord-Holland," legt Ignas uit. En ze krijgen er iets voor terug. Ignas: "Met mijn ervaringen, foto's en filmmateriaal wil ik na afloop van mijn avontuur scholen bezoeken en de kinderen motiveren om zelf op ontdekkingstocht in de natuur te gaan."

De poolexpeditie zal worden begeleid door deskundige en ervaren survivalexperts. Zij geven de winnende deelnemers een spoedcursus overleven in het poolgebied.

De beschermende kleding wordt verzorgd door Fjällraven, het merk waar Ignas al sinds zijn tiende jaar mee vertrouwd is. Toen ging het erom, op weg naar school, bestand te zijn tegen het wisselvallige Hollandse weer. Nu zal de dierenarts merken of de kleding van de Zweedse firma ook standhoudt in de extreme omstandigheden van het arctische klimaat. De temperatuur is slechts één factor. De expeditie volgt nou niet bepaald gebaande paden. Het terrein is zeer heuvelachtig, met minimale begroeiing, overal sneeuw en er blaast een voortdurende ijzige poolwind. En hoe hou je een roedel onstuimige huskies urenlang in bedwang? Hiermee heeft Ignas gelukkig al een beetje ervaring. "Ik ben een aantal jaar geleden met mijn vrouw Anja en drie kleine kinderen naar Noorwegen geweest. We hebben toen een middagje met een hondenslee rondgetoerd." De honden moeten ook gevoerd worden. Met een bijl moet het bevroren voer in stukjes gehakt worden. En voor de mensen is er niets anders dan astronautenvoer. Toch ziet Ignas niet op tegen de ontberingen die de tocht van het uiterste noorden van Noorwegen naar Lapland in Zweden hem brengt. Integendeel. "Met z'n allen gaan we het voor elkaar krijgen. Een beetje bikkelen is niet erg." En als het misschien eens tegenzit houdt één gedachte hem op de been. Aan de finish zal hij met smart worden opgewacht door zijn moeder. En wellicht ook door zijn vrouw Anja, als er een oppas voor de kinderen kan worden geregeld.