• Mena Leila samen met wat bouwvakkers van het nog af te bouwen Crematorium.

    Alef Starreveld

Alkmaarse danseres en onderneemster Mena Leila genomineerd voor Viva400 Award

ALKMAAR Het vrouwenblad Viva heeft jaarlijks zijn Award400 waarbij de 400 meest invloedrijke vrouwen worden gekozen. De Alkmaarse Mena Leila Kilani is dit keer één van de kandidaten, reden voor een portret.

Karel Beentjes

Mena Leila Kilani is in Alkmaar beter bekend onder haar twee voornamen Mena Leila. Zij is de dochter van een Tunesische vader en een Nederlandse moeder. Mena betekent de strijdbare en Leila is een bekende Arabische naam en betekent de nacht. Met deze voornamen hebben de ouders van Mena Leila haar een opdracht meegegeven. Mena Leila is vooral geïnspireerd door haar moeder, een feministe met respect voor al wat leeft.

"Dansen is altijd een onderdeel van mijn leven geweest", zegt Mena Leila. Ze heeft in de selectieklas van Scapino gezeten, maar daar vond ze te weinig ruimte voor improvisatie. "Ik maakte kennis met de buikdans en herinnerde me weer hoe geboeid ik kon zijn door dans. "Op een dag werd ik gegrepen door een droombeeld: Wat als ik mijn passie en blijheid voor dans kan overbrengen op anderen." Ze ging bij het LKCA in Rotterdam de dansdocentenopleiding volgen. "Ik zag in Alkmaar om mij heen heel veel leuke vrouwen die zich totaal niet bewust waren van hun lichaam: gebogen schouders met een blik op de grond. Na een oproep kreeg Mena Leila meer dan 100 aanmeldingen voor haar eerste danscursus. . "Vrouwen die ik lesgeef, zijn vaak op zoek naar vrouwelijkheid, gezelligheid, een zachte sport of willen danseres worden.", zegt ze. Mena Leila heeft haar eigen buikdansgroep Kismet die semiprofessioneel optreedt. "Waarom lopend als je dansend door het leven kan gaan", is Mena Leila's motto.

Mena Leila studeerde niet alleen aan het LKCA, maar ze is ook Master in de cultuur, organisatie en management. Deze master helpt haar bij de vele ondernemingen die ze samen met anderen organiseert. Tot haar activiteiten behoren Woman Link, TEDx en Droomstatus. Droomstatus houdt in coaching voor statushouders.

Woman Link doet ze samen met Inge de Groot. "Ik doe nooit meer iets alleen", zegt ze. Vanuit Woman Link is Mena Leila al jaren betrokken bij het organiseren van de Internationale Vrouwendag in Alkmaar. Woman Link heeft ook de foto-tentoonstelling "Meisjes dromen groot" georganiseerd, waarin meisjes exposeerden met hun rolmodellen en beroepen toonden die tot voor kort typische mannenberoepen waren.

Op 21 januari is in de Grote Kerk van Alkmaar het eerste TEDxAlkmaar. TED staat voor Technology, Entertainment, Design. Mena Leila is één van de organisatoren. Voor het organiseren van TEDx heeft Mena Leila 100 mensen om zich heen verzameld De eerste TEDx is georganiseerd in Californië. Op TEDx Alkmaar presenteren 20 deelnemers uit binnen- en buitenland zich met hun expertise of met hun levensverhaal. De vraagstelling is: wat kunnen Alkmaarse ondernemers en burgers betekenen voor de wereld? Het idee is: als zij het kunnen, kan ik het ook. Toegangskaarten voor de dag kosten € 60, inclusief koffie/thee, lunch en borrel.

"Ik wil mensen blij maken", besluit Mena Leila. De termijn voor stemmen uitbrengen voor de Viva400award, waar Mena Leila aan meedoet, is op 5 november gesloten. Op 15 november reikt Viva de awards uit aan de 400 meest invloedrijke vrouwen van Nederland. Mena Leila is bij de "wereldverbeteraars" een van de kandidaten.