• Bauke Rietveld

Alkmaarder Bauke vertrekt naar ecodorp Brazilië

ALKMAAR Hij heeft altijd al naar Zuid-Amerika willen gaan. Bauke Rietveld, aankomend kunstenaar en ondernemer uit Alkmaar. In eerste instantie richtte hij zijn pijlen op Venezuela, maar door de onrust daar besloot hij naar Brazilië te gaan. Hij vertrok vorige week woensdag.

Ed Schut

De eerste week brengt Bauke door in Rio, om wat van de stad te zien en de cultuur op te snuiven. Dan vertrekt hij per bus naar het eigenlijke doel van zijn reis: ecodorp Viver Simples (eenvoudig leven), op vier uur rijden van Rio.

Zes weken lang zal hij zich onderdompelen in de alternatieve leefstijl van de mensen die permanent deze woongemeenschap bevolken. Het dorp is prachtig gelegen in het regenwoud, in een natuurgebied van 16 hectare. Er is zelfs een waterval op het terrein. Bauke heeft er erg veel zin in. "Ik ga werken op het land, tegen kost en inwoning. Deze mensen zijn praktisch ingesteld, bouwen hun eigen huizen en verbouwen hun eigen groentes en fruit. Dat ligt me wel."

Met dit laatste heeft hij namelijk genoeg ervaring: voor zijn woning in Oudorp, in een voormalige school, ligt een heuse moestuin. Daar verbouwt hij aardappels, sla, tomaten, bloemkool en broccoli. Verder ook fruit: frambozen, rode bessen en aardbeien. Het is zomer in Brazilië als hij daar verblijft, maar van de warmte zal hij geen last hebben, denkt Bauke. "Ik ben eerder in Egypte geweest, en in Portugal. Dat zit wel goed."

Het ecodorp Viver Simples heeft duurzaamheid van energiebronnen hoog in het vaandel staan. Ook maken ze gebruik van eco-toiletten, de opgespaarde fecaliën worden als mest over het land uitgestrooid. Naast het werk op het land wil Bauke graag een aantal workshops volgen die er gegeven worden. "Je kunt dan denken aan yoga, meditatie, dans en spiritualiteit. Dat spreekt me erg aan."

Hij heeft hier al kennis mee gemaakt bij zijn bezoek aan een open dag van het ecodorp in Bergen. Dit ligt op het terrein van een voormalig vliegveld. Daar is zijn interesse in het reilen en zeilen van een alternatieve gemeenschap gewekt. Bovendien is hij regelmatig vrijwilliger bij Ruigoord, in het westelijk havengebied in Amsterdam. Deze voormalige krakerskolonie is meer een broedplaats voor cultuur: kunstenaars van allerlei pluimage hebben er ateliers en organiseren er toneel- en muziekfestivals. Daar draagt Bauke graag zijn steentje aan bij. Hij hoopt dat in Brazilië ook veel muziek gemaakt zal worden. "Met z'n allen zingen bij een kampvuur, dat vind ik prachtig."

Bauke is gek op fotografie, en is dan ook van plan om een mooie reportage te maken van zijn avontuur. De taal is het enige dat een probleem kan opleveren. "Ze spreken daar Portugees. Ik hoop dat ze ook de Engelse taal machtig zijn." Hij is niet van plan om te blijven hangen in het ecodorp, zoals veel mensen daar wel doen. "Ik heb expres geen open ticket genomen. Na zes weken ben ik terug in Holland. Dan begint mijn volgende project." Hij wil daar niet veel over kwijt, behalve dat hij ondernemer wordt.