• Het wordt zaterdag 25 mei weer een groot feest in Alkmaar.

    Danielle Koelemij

Alkmaar Pride kleurt stad roze

ALKMAAR De Kaasstad maakt zich op voor de Alkmaar Pride, een vierdaags evenement om de acceptatie en integratie van transgenders, lesbisch-, homo- en biseksuele inwoners te vergroten in Alkmaar en omstreken. Het is dit jaar alweer de tiende editie en wederom is er een afwisselend en maatschappelijk programma gemaakt. Van donderdag 23 mei t/m zondag 26 mei staat Alkmaar dan ook weer bol van de activiteiten.

Donderdagavond wordt de roze vierdaagse geopend. Vanaf het Canadaplein is er een korte wandeling met swingende begeleiding van Bateria Unidos d'Alcmaria naar het stadhuis. Daar hijst wethouder diversiteit Paul Verbruggen de regenboogvlag bijgestaan door de voorzitter van het COC. Vier dagen is er dus van alles te doen rondom het roze thema. Er worden diverse roze films gedraaid in Filmhuis Alkmaar, er is een meezingmiddag in café Bruintje en er is een roze diner bij Café De Kleine Waarheid. Volg een weerbaarheidstraining van Tijgertje i.s.m. Roze in Blauw in buurthuis De Eenhoorn, karaoke in café 't Hartje, bingo in café Sowieso, een drag queen contest in Spotlight, een roze tenniswedstrijd, een regenboogwandeling, een roze shoppingnight door de hele stad en nog veel meer. En de vele activiteiten zijn bijna allemaal gratis toegankelijk.

Zaterdag 25 mei is het hoogtepunt van de Alkmaar Pride, de grachtenparade. Dit evenement is gedurende deze tien jaar uitgegroeid tot het hoogtepunt van Alkmaar Pride en wordt vanuit het hele land en zelfs daarbuiten bezocht. De grachtenparade is er om diversiteit te vieren en dit op een feestelijke manier uit te kunnen dragen. De parade vertrekt om 14.00 vanaf de Bierkade en komt rond 16.00 aan bij het Waagplein. Daar vindt aansluitend een groots feest plaats met onder meer Roy Donders en Samantha Steenwijk. Meevaren met een eigen bootje kan in Alkmaar al vanaf €50.

Tijdens Alkmaar Pride hijst Zorgcirkel Westerhout de vlag en speelt zij met activiteiten in op acceptatie en tolerantie van 'roze' ouderen. Met de deelname aan Alkmaar Pride wil Zorgcirkel Westerhout alle bewoners, bezoekers, medewerkers en vrijwilligers laten zien dat het zorgcentrum aandacht besteedt aan tolerantie en seksuele diversiteit.

Kijk voor het hele programma op http://www.alkmaarpride.nl/programma-2019/

Hierboven een weergave van de editie van vorig jaar door NH Nieuws