• Ed van de Pol

Alkmaar Culinair Plaza verhuist naar Cultuurpark de Hout

ALKMAAR Al 26 jaar is Alkmaar Culinair Plaza (ACP) hét goede doelen evenement, georganiseerd door en voor de Alkmaarders. Horecaondernemers bedienen de bezoekers een weekend lang met culinaire hapjes en drankjes op het Waagplein in het centrum van Alkmaar. Het evenement verplaatst zich nu naar Cultuurpark de Hout.

De JCI Alkmaar, een club van jonge ondernemers, organiseert jaarlijks het Alkmaar Culinair Plaza. De opbrengsten die tijdens dit weekend worden gegenereerd, worden uitgekeerd aan goede doelen uit de regio. Sinds het bestaan van dit evenement is dit inmiddels ruim 1.000.000 euro.

De Gemeente Alkmaar heeft het organiserend comité gevraagd na te denken over de toekomst van haar locatie, gezien de verlengde Kaasmarkt en de overlastbeleving bij inwoners van de binnenstad. De opbouw van de diverse tenten en andere voorzieningen zijn niet te combineren met de Kaasmarkt en toeristenstroom op de vrijdagochtend. Tevens bleken mitigerende geluidsmaatregelen niet afdoende om de overlastbeleving te beperken.

Dit was voor de organisatie hét moment om diverse opgedane ideeën en concepten, die op het Waagplein onhaalbaar bleken, nu wel tot uitvoering te brengen op een nieuwe locatie. De organisatie wil het ACP naar een hoger niveau brengen, door de historische gezelligheid van de afgelopen jaren te combineren met meer focus op beleving, 'high-end food' in combinatie met de ideale mix van dans en entertainment.

Diverse locaties in en rond de binnenstad zijn uitvoerig onderzocht op potentie. Cultuurpark De Hout bleek het meest geschikt. Deze locatie is, net als het Waagplein, ingericht op het dragen van events. Om deze groene locatie te respecteren heeft er een flora en fauna onderzoek plaatsgevonden. Het open veld met de muziektent wordt het nieuwe decor van de 27e editie van het ACP. De geboorte van Alkmaar Culinair Plaza 'At the Park'. Alkmaar Culinair Plaza vindt dit jaar plaats in het weekend van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september.