• Eric Coolen

Alkmaar in Beeld: Pieter Saenredam

ALKMAAR In de reeks Alkmaar in Beeld wordt aandacht besteed aan Alkmaar door middel van tekeningen van illustrator Eric J. Coolen (1965). Hij is publiekswinnaar van Kunst- en Cultuurprijs De Olifant 2013 en tekent voor uitgeverijen, bedrijven en instanties. Deze week aandacht voor Pieter Saenredam. Volgende keer Ruysdael.

In Stedelijk Museum Alkmaar is momenteel de tentoonstelling Ruysdael en Saenredam in Alkmaar, meesterwerken van de Grote Kerk te zien. Een tentoonstelling in het kader van het 500-jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. Ruysdael (1603-1670) en Saenredam (1597-1665) zijn twee befaamde schilders uit de Gouden Eeuw.Zij schilderden beiden vele schilderijen met de Grote of Sint Laurenskerk als stralend middelpunt. De tentoonstelling is t/m 10 juni te bezoeken.

Saenredam werd in 1597 geboren in Assendelft. Na het overlijden van zijn vader in 1608 verhuisde Saenredam vanuit Assendelft naar Haarlem.

Hij was klein van postuur en had een bochel. Mede hierdoor leefde hij een teruggetrokken leven. Tot aan zijn dood was hij bevriend met schilder-architect Jacob van Kampen.

Saenredam staat bekend als de eerste kunstschilder die zich volledig toelegde op kerk-interieurs. Saenredams werk bestaat voor het grootste deel uit olieverfschilderijen. Waarvan de meeste op houten panelen. Daarnaast maakte hij ook regelmatig gebruik van waterverf, inkt en krijt. Zijn werk is een gedetailleerde weergave van architectuur en interieur. Hierbij tekende en schilderde hij alle lijnen en bijna alle details. Voor het perspectief-effect maakte hij gebruik van de lijnen van de pilaren en bogen in de kerk. Bij lage standpunten maakte hij gebruik van de patronen van de vloertegels.

Naast de gedetailleerdheid hebben Saenredams schilderijen warmte, sfeergevoel, ruimte en rust. Hiervoor gebruikte hij vaak warme kleuren in bruin-rood-grijze kleurtinten. Om extra diepte te creeeren plaatste hij mensen als kleine figuurtjes in de enorme kerkruimtes. De meeste schilderijen maakte hij van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Hier werd hij in 1665 begraven.