• Eric Coolen

Alkmaar in Beeld door Eric Coolen: De Hout in drie delen

ALKMAAR Vanaf deze week verschijnt de eerste van drie Alkmaar In Beeldafleveringen over de Alkmaarder Hout. Illustrator Eric J. Coolen (1965) is publiekswinnaar van Kunst- en Cultuurprijs De Olifant 2013, ontving de penning van verdienste en de Antitheseprijs.
Rond 1600, toen na het beleg van Alkmaar weer rustige tijden waren aangebroken, wilde Alkmaar een schaduwrijk wandelgebied aanleggen waar Alkmaarders ontspanning en vertier konden vinden. Haarlem had een soortgelijk gebied, dus Alkmaar kon niet achterblijven. In 1607 werd buiten de stadswallen begonnen met de aanplant van bomensingels. Houten genoemd. In 1672 moesten, vanwege de oorlog, veel bomen gekapt worden om de vijand beter te kunnen zien. Later werden er nieuwe bomen gepland, de bomenrijen verbreed en stukken boerenland opgekocht. Er werden kwekerijen gevestigd en zo ontstond langzaam maar zeker de Alkmaarder Hout. De Hout is door de eeuwen heen continu veranderd. Vanaf 1765 kreeg de Hout steeds meer een parkachtige vorm. In deze driedelige reeks enkele prominente blikvangers.

DEEL 1: De mooiste boom in de Hout is ongetwijfeld de grote Plataan. Deze indrukwekkende boom staat inmiddels zo'n anderhalve eeuw in het stadspark. De bunker aan de rand van de Hout is gebouwd in 1943. Het werd gebruikt door de Duitse soldaten die Duitse telefoonverbindingen moesten herstellen. De bunker is de thuisbasis van de stichting Alkmaar 40-45. Nabij de bunker staat het oorlogsmonument De Stedemaagd, opgericht ter nagedachtenis aan alle Alkmaarders die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen. In het bijzonder aan vijf mannen die op de plaats van het monument op 17 november 1944 zijn gefusilleerd. De Alkmaarse bloemenklok dateert uit 1931 en is de eerste bloemenklok in Nederland. In 2009 tijdens het 400-jarig bestaan bestaan van de Hout is de klok in ere hersteld. De gehele overzichtsillustratie is als poster te koop is bij Kanis Kunst en Lijsten aan Laat 174.