• Evie

Alef Starreveld, fotograaf

In de Grote Kerk te Dordrecht is van 1 juni tot aan 31 augustus 2019 een solo expositie van de Alkmaarse fotograaf Alef Starreveld te bezichtigen.

Zijn expositie is genaamd 'Innocence' en benadrukt niet alleen onschuld en verstilling, maar ook de rauwe randjes van het bestaan. De fotografische werken zijn met zorg geselecteerd in nauw overleg met de Alkmaarse kunstenaar Johan van der Kroon en door Johan in de Grote Kerk in collectie samengebracht. Een interview met de fotograaf en zijn vriend/ kunstenaar Johan van der Kroon.

Angelique Starreveld

"Na een hele andere carrière ben ik nu al jaren werkzaam als fotograaf en filmmaker. Mijn grote liefde is altijd de kunstfotografie en het maken van "kunst"videoclips geweest. In mijn werken vermeng ik techniek, landschap en ruimte (interieur en exterieur) met verwondering. Samen leiden ze vaak tot Magisch Realistische beeldcomposities, soms leiden ze ook tot Surrealistische composities.

Ze vormen de link naar diepere lagen in mijn werken, waarin menselijke thema's spelen als romantiek, groei, hoop, verdriet, eenzaamheid, verval en een grote sociale betrokkenheid, voortgekomen uit mijn jeugd in een Noord-Hollands arbeidersgezin. Hier werd de dagelijkse realiteit van hard werken in de fabriek, de grote sociale verschillen en conflicten, ook binnen het gezin, verlicht door vertelkunst en klassieke muziek.

In mijn werk probeer ik uit te drukken welke reis wij als mens afleggen; hoe wij erin slagen om op weg te gaan, zonder te weten of we ooit komen waar we willen zijn? Om onderweg te vallen, maar toch steeds opnieuw op te staan en door te gaan", aldus Alef.

Johan van der Kroon vult aan: "Alef heeft de neiging om in zijn werk melancholiek te zijn. Om zijn verhaal goed te vertellen, probeer ik zijn gedachtengoed te begrijpen, te adviseren en aan te vullen, waar nodig, ook met de presentatie van zijn collectie. In deze tentoonstelling proberen wij de zwaardere onderwerpen, zoals 'Before the Crucifixion' (voor de kruisiging) af te wisselen met lichtere en meer romantische vertoningen uit het dagelijks leven, 'Innocence' (onschuld) zogezegd".

Centraal in de expositie hangen twee grote werken naast elkaar, waarop zijn twee kleindochters zijn afgebeeld. Zij vertegenwoordigen voor hem de jonge onschuld. Saillant detail is dat de foto bij dit artikel waarop zowel Alef, Johan en de portretten van Alefs kleindochters Karel en Evie te zien zijn, gemaakt is door kleindochter Evie.

Alef: "Dat is wel het meest mooie wat je als fotograaf kan overkomen, een expositie in deze geweldige ruimte in de Grote Kerk met zijn bijzondere lichtinval, waarin twee kunstwerken te bewonderen zijn van mijn prachtige kleinkinderen. En ik vind het een grote eer in deze prachtige oude kerk gelegen in het centrum van de stad, bezocht door zo'n 100.000 mensen per jaar, te exposeren vlak nadat de grote Nederlandse stilleven schilder Henk Helmantel in de Grote Kerk exposeerde".

De expositie is nog te bewonderen tot 31 augustus, de Grote Kerk is voor bezoek geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur en op zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.