• Aerial dancing, turnen op niveau

    Bert Boer

Aerial Dancing, Luchtturnen

ALKMAAR Binnen gymnastiek Vereniging Victor Obdam is Els Vlaar enige jaren geleden gestart met het opzetten van Aerial Dancing ofwel turnen met doeken of hoepels in de lucht. 'Andere vormen zijn met touwen en met kubussen zoals te zien is in Cirque du Soleil.' De bevlogen turntrainster kan haar creativiteit helemaal kwijt in deze stijlvolle turnvariant. Ze schrijft ook de choreografie voor de spectaculair ogende dansende turners in doeken hoog in de lucht.

Bert Boer

De groep Aerial Dansers die inmiddels gegroeid is tot een 30-tal wordt veel gevraagd voor demonstraties. Zo is de Sinterklaas intocht in Hoogkarspel begeleid, gaven ze acte de presence bij de Rabobank sponsorgala-avond. Ook theateroptredens staan op het repertoire. Bijvoorbeeld in Heiloo, in de Beun, voor de stichting Leergeld, om kinderen met een beperking een podium te geven. Jaarlijks wordt een stellage opgebouwd zodat ze bij de wandelvierdaagse van Obdam de sfeer een boost geven met hun shows. Naast haar eigen stellage wordt ook een hoogwerker graag ter beschikking gesteld door de plaatselijke loonbedrijven.

Kracht in de onderarmen is vooral nodig om de acrobatische turnrotaties en -posities in te nemen in de doeken. Hoog in de lucht vliegen en draaien de atleten met vervaarlijke snelheid van boven naar beneden. Met licht en geluideffecten wordt het een powerperformance die steeds meer aantrekkingskracht krijgt. De gecreëerde expressie van combinatie muziek, tekst en uitbeelding raakt menig toeschouwer. 'Dat is waarvoor we het allemaal doen, mensen ontroeren door de demonstraties.'

'Turnen is mijn lust en mijn leven. Omdat ik mijn creativiteit erin kan leggen, net als in het maken van zijden bloemstukken of het verbouwen van huizen.' Enkelkwetsuur heeft deze topturnster op jonge leeftijd moeten laten besluiten haar turncarrière on hold te zetten. Zeker in combinatie met de start van Academie voor Lichamelijke Opvoeding en later de geboorte van tweeling Milan en Tim. Via andere sportervaringen die het voor Els niet haalden bij haar favoriete beweegbezigheid keerde ze weer terug naar het turnen via de Aerial Dancing. Een bezoek aan een workshop op de jaarlijkse Univé Gymgala dagen in Amsterdam maakte dat ze naar het bestuur ging en regelde dat de eerste drie Aerial Dancing doeken met bevestigingsmaterialen werden aangeschaft. Een kleine investering waar de club geen spijt van heeft gekregen. En na lang zoeken, is het enkelprobleem via een podoloog opgelost. Op 38-jarige leeftijd maakt ze haar comeback op de turnmat. Ze gaat weer in competitie met de jeugdtoppers van dit moment. Maar bovenaan haar lijstje staat dansen in de lucht. 'Van niets iets maken, is mijn motto'.

Els Vlaar begeleidt de Aerial Dancers uit heel Noord-Holland naar steeds hogere niveaus. Van Den Helder tot Hoorn en van Egmond tot Alkmaar komen de topatletes trainen bij Els. En zelf turnt ze niet alleen meer op de grond, maar zeker ook hoog in de lucht. Een mooie metafoor voor de slogan bottom up en top down.