• wethouder Ron de Haan in gesprek met een geslaagde

    erna faust

Zo’n vakdiploma geeft je zelfvertrouwen plus een goede start

18-12-2018, 21:52 | Lezersnieuws | Erna

Castricum– afgelopen vrijdag was het feest in het Restaurant johanneshof Castricum; 8 leerlingen kregen uit handen van wethouder Ron de Haan (gemeente Castricum) het SVH diploma keukenassistent. Hij vertelt: “Ik ben echt trots op deze pioniers. Ze zijn nog niet zo lang in Nederland. Om dan in korte tijd een nieuw leven op te bouwen, in een totaal andere sociale omgeving, dat moet je niet onderschatten. Dit diploma is dan ook een maatschappelijk succes voor de leerlingen. Het geeft ze – naast zelfvertrouwen – gelijk 
een goede start in hun toekomst hier.”

 

Keukenfamilie

Vanuit praktijkopleider frsh begeleidde kok Joeri Schilder de leerlingen: “Het was mooi om te zien hoe ze elkaar ondersteunden. De een was sterker in theorie, de ander weer techniek. Door elkaar te helpen versterkten de leerlingen elkaar.” 

 

Taalhobbel

Waren er nog zaken waar de groep tegenaan liep? “Ja, taal was de grootste hobbel die we samen moesten nemen”, vertelt Joeri verder. “Dit hebben we gelukkig tijdig gesignaleerd en met hulp van taalcoaches en re-integratie bureaus kunnen ondervangen. Wat ook hielp was dat de leerlingen altijd in waren voor een grapje en vooral gretig om aan het werk te gaan.”

 

Leerzaam & gezellig

Leerlinge Amete Abreham geeft aan veel te hebben geleerd tijdens de opleiding: “We moesten wel Nederlands praten om elkaar te kunnen verstaan. Zo heb ik vrij snel de taal geleerd, en ondertussen veel keukenervaring op gedaan. Het was naast leerzaam ook altijd zo gezellig tijdens de lessen. Volgende week komen we weer bij elkaar als groep, om bij te praten. Natuurlijk bij frsh!”

 

 

Voor de redactie:
frsh is de horeca praktijk opleider en verzorgt al jarenlang succesvol horecaopleidingen speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. frsh werkt samen met een groot netwerk van horecawerkgevers en heeft locaties in Alkmaar, Den Helder en Hoorn. 

 

Vanuit de partipatiegedachte om Nieuwe Nederlanders zo snel mogelijk te laten integreren, zijn meerdere Noordhollandse gemeenten (waaronder BUCH en Alkmaar) betrokken. Ook het UWV diverse (re-)integratiebureaus helpen de leerlingen een geschikte horecabaan te vinden. 

 

Neem voor meer informatie contact op met John Steenbeek van frsh:

 info@frsh.nlof telefonisch via 06 182 413 17