• Docent en eerling

    Brink

STEEDS MEER BEHOEFTE AAN HULP BIJ NEDERLANDSE TAAL

15-04-2019, 09:21 | Lezersnieuws | Team

Lijdend voorwerp, bijwoord en meewerkend voorwerp? Wat is dat ook alweer? Uit interne gegevens van Texhi blijkt dat steeds meer leerlingen uit Alkmaar en omgeving behoefte hebben aan bijles Nederlands. Omdat Nederlands een erg belangrijke taal is tijdens de schoolcarrière van een leerling, start Texhi met bijspijkercursussen Nederlands. Op woensdag- en donderdagmiddag van 14:00 tot 17:00 kunnen leerlingen terecht in de openbare bibliotheek te Alkmaar. Een ervaren docent Nederlands zal leerlingen bijstaan, adviseren en helpen daar waar nodig. Het doel van de bijlessen is om eventuele achterstanden weg te werken en om gericht toe te werken naar bv het eindexamen Nederlands. Aanmelden en meer informatie: www.texhi.nl/examenvoorbereiding

Texhi is een initiatief van Marco Jonker, Fabian Brink, Ton de Gee en Nils Lely. De oprichters kunnen ook een beroep doen op meerdere vakdocenten, zodat er op iedere leerbehoefte ingespeeld kan worden. Frans, Engels, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, natuur-, wis-, en scheikunde en andere vakken. Wij willen onze jarenlange ervaring als docent en persoonlijk begeleider gebruiken om leerlingen te helpen het beste uit zichzelf te halen. We houden het kleinschalig. In kleine groepjes of één op één.

We doen dit vanuit idealisme: goed onderwijs. Klassen worden groter, leerlingen moeten zelfstandiger werken en er zijn andere ontwikkelingen. Het kan zijn dat je als leerling buiten de boot valt, maar dat je met wat extra begeleiding, al dan niet in een specifiek vak, toch goed kunt meekomen. Het kan voor leerlingen ook prettig zijn om buiten de bestaande schoolsituatie van iemand anders les te krijgen.

Huiswerkbegeleiding en bijles zijn van alle tijden. We zijn puur aanvullend, ondersteunend. Voor leerlingen die het op eigen kracht niet rond krijgen. Die dreigen te blijven zitten, hun eindexamen niet halen, zijn gezakt en her- of staatsexamen moeten doen. Het kan ook zijn dat een leerling een of meer extra vakken wil volgen en het certificaat via het staatsexamen wil halen. Of leerlingen die naar het HBO of de universiteit willen en wat extra ondersteuning nodig hebben.

Wij richten ons op leerlingen van de middelbare school, maar ook scholieren uit het bijzonder onderwijs, MBO, HBO, WO en volwassenen zijn welkom.

Wij werken met docenten die zeer ervaren zijn. Sommigen zijn al met pensioen maar willen hun kennis en vaardigheden graag nog langer inzetten. Wij zijn dan ook blij voor deze docenten iets te kunnen betekenen, zodat zij hun competenties nog een tijd met leerlingen kunnen delen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat leerlingen zichzelf ontwikkelen en hebben wij als bedrijf het motto "Haal er uit wat erin zit". School moet leerzaam zijn, maar zeker ook een leuke ervaring en op het moment dat je een vak als wiskunde, Nederlands, geschiedenis etc. beter begrijpt, wordt dit ook leuker.

Wij zijn oorspronkelijk begonnen op Texel, maar merken dat extra hulp steeds vaker en overal gevraagd wordt. De extra hulp eindigt dan ook niet bij de Wadden. Vooral tijdens examenperiodes hebben leerlingen behoefte aan extra uitleg. Zo merken wij dat er in Alkmaar steeds meer vraag is naar het vak Nederlands. Onze docent Harry Sluiter geeft ook aan dat Nederlands op zich niet een te moeilijk vak is en dat leerlingen onder deskundige begeleiding snel grote stappen kunnen maken.