• Start van Noord-Holland Noord dementievriendelijk

    Elsbeth Pilz

noord-holland noord dementievriendelijk

14-01-2019, 17:03 | Lezersnieuws | Anneke

Heel Noord-Holland Noord dementievriendelijk. Op donderdag 10 januari ging de Publiekscampagne ‘Noord-Holland Noord dementievriendelijk’ in Schagen officieel van start. Wethouder Samenleving Sigge van der Veek van de gemeente Schagen, deed de  aftrap van de campagne. Nadat hij met de Virtual Reality Bril Dementie zelf had ervaren hoe het is om dementie te hebben, gaf hij startschot van de campagne met het aansnijden van een taart waarop de dementievriendelijke organisaties in Noord-Holland Noord zichtbaar waren. Van der Veek: ‘Iedereen krijgt met dementie te maken en dan is het fijn als je weet hoe je moet reageren’.

 

Groeiend aantal mensen met dementie

Noord-Holland Noord telt momenteel ongeveer 11.500 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal in 2040 tot ca. 24.500. Zeventig procent van het aantal mensen met dementie woont thuis en neemt deel aan het maatschappelijk leven. Zij bezoeken net als iedereen winkels, horeca, maken gebruik van het openbaar vervoer en bezoeken een hobby- of sportclub. Zij hebben daar soms wél een beetje hulp bij nodig.

 

Publiekscampagne

Het Netwerk Noord-Holland Noord, Samen dementievriendelijk, ruim 30 bedrijven en organisaties en 13 gemeenten in Noord-Holland Noord, slaan de handen daarom ineen. De ambitie is dat tenminste 30.000 inwoners van Noord-Holland Noord de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen, zodat zij weten hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze het beste kunnen reageren en mensen met dementie kunnen helpen.

 

Word ook dementievriendelijk!

We krijgen er allemaal mee te maken: in onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of binnen de (sport)vereniging. Leer dementie daarom te herkennen en er vervolgens goed mee om te gaan. Volg de gratis online training van vijftien minuten op www.samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord.