• Jean Thomassen en auteur Glenn Janes

    Ine Veen

KNETTERGEK OF GENIAAL?

19-06-2019, 07:40 | Lezersnieuws | Jean

 

HEILOO- Jean Thomassen  organiseerde  met Ine Veen  vele jaren kunstmanifestaties in  Alkmaar en omstreken en stond regelmatig in de media. De laatste tijd horen we weinig over hem omdat hij alleen nog aan opdrachten werkt. Zijn schilderijen staan in vele internationale kunstboeken afgebeeld en hij wordt  beschouwd als de voornaamste exponent van het Absurde Realisme. Dat inspireerde een Engelse verzamelaar om  maar eens een boek te schrijven over de befaamde schilder uit Heiloo.

 

Ze waren even te zien in het Gulden Vlies voor een etentje, want de Engelse schrijver en kunstverzamelaar Glenn Janes uit Cheshire bracht onlangs een bliksembezoek aan Alkmaar. Hij was in het dagelijks leven violist bij het BBC Symfonie Orkest maar we kennen hem ook als auteur van vele boeken over Egyptologie die men zelfs in de Bookshop van het Parijse Louvre kan aantreffen. Glenn is een gepassioneerd verzamelaar van het  absurde realisme en bezoekt daarom jaarlijks het atelier van Jean Thomassen, die wordt beschouwd als een der voornaamste exponenten van deze internationale kunststroming.

Voor Thomassen gaat er dit jaar veel gebeuren. Hij wordt in september 70 jaar en ter gelegenheid hiervan krijgt hij in Museum Slager in Den Bosch een grote overzichtstentoonstelling aangeboden. We zullen daar ongetwijfeld  nog veel over horen. Het wordt een unieke expositie, want het zal de enige en laatste keer zijn dat men alle belangrijke werken van hem te samen kan bewonderen. Glenn Janes werkte het afgelopen jaar aan een nieuw Engelstalig boek over de meester van het absurde realisme, dat momenteel gedrukt wordt in Engeland. 

Voor de laatste details reisde hij onlangs nog even razendsnel naar Heiloo, waar muze Ine Veen de bijgaande historische foto maakte.