Grote belangstelling voor de Prostaatkankergroep in Alkmaar.

10-01-2019, 15:57 | Lezersnieuws | René

In 't Praethuys in Alkmaar is in november jl. een nieuwe lotgenotengroep van start gegaan: de Prostaatkankergroep. Deze groep is bedoeld voor mensen met prostaatkanker én hun partners. 

Het ‘waarom’ van het weinige voorkomen van deze lotgenotengroepen laat zich raden. Cijfers zijn niet bekend maar aangenomen wordt dat mannen – meer dan vrouwen – een zekere schroom moeten overwinnen om over de ins en outs van hun ziekte met elkaar te praten.   En daar, zo vond initiatiefnemer en ervaringsdeskundige René Landman, moest maar eens een eind aan komen. “Het is één van de meest voorkomende vormen van kanker; zo'n 10% van alle diagnoses betreft prostaatkanker. Dat wil dus zeggen dat er veel lotgenoten zijn. En allen hebben te maken met de bekende gevolgen, zowel medisch als emotioneel, seksueel als sociaal. Het is dan heel goed en soms zelfs geruststellend om te horen hoe medepatiënten daarmee omgaan.”

Drempel

René is één van de twee begeleiders van de groep. Michèl Dölle vormt de andere helft van het duo. Hij is gepokt en gemazeld als begeleider van de nabestaandengroep van 't Praethuys: “We zullen deze groep de tijd moeten geven. Ik verwacht uiteindelijk voldoende belangstelling maar zie wel in dat de drempel hoog kan zijn. Dat ook partners aanwezig zijn zal de dynamiek in de groep goed doen. Ik maakte onlangs een themamiddag van het ziekenhuis over prostaatkanker mee en zag en hoorde het gesprek pas goed op gang komen door de vragen die de echtgenotes van patiënten stelden.” Overigens mikken zowel René als Michèl op een niet al te grote omvang van de groep: “Kleine gezelschappen zijn beter voor de kwaliteit van de gesprekken", aldus Michèl. Ook denken beiden aan themaochtenden en het uitnodigen van deskundigen, zowel op het gebied van specialistische, als verpleegkundige zorg. Iedere 2e dinsdag van de maand komt de lotgenotengroep bij elkaar (zie www.praethuys.nl)

PKS

De groep in 't Praethuys wordt van harte ondersteund door de ProstaatKankerStichting (PKS). De stichting biedt lotgenotencontact, geeft voorlichting en informatie, behartigt de belangen van patiënten en hun naasten en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Op hun site is veel informatie te vinden over prostaatkanker, de activiteiten en ervaringsverhalen. Zie ook www.prostaatkankerstichting.nl.