Carrièreswitch naar de ouderenzorg met toekomst

29-03-2019, 10:44 | Lezersnieuws | De Zorgcirkel

Op 1 april a.s. starten 18 mensen met compleet andere achtergronden een zorgopleiding in zorgcentrum Westerhout in Alkmaar. Deze is speciaal voor mensen die uiteindelijk toch hun (zorg)hart willen volgen, maar bij wie de zekerheden van een vast salaris en geen passende vooropleiding hen weerhoudt. Met het initiatief Proeftuin Innoverend Leren komt De Zorgcirkel hen tegemoet en biedt een mooie toekomst in de ouderenzorg.

De Proeftuin Innoverend Leren is een unieke werkend leren-opleiding die klaarstoomt voor een carrière in de ouderenzorg. Met behoud van salaris en na afloop een volwaardig diploma dankzij de samenwerking met het Horizon College. “Veel mensen zouden graag in de zorg willen werken, maar durven de stap niet te nemen om hun huidige baan op te zeggen. Dit kan door het zelf niet kunnen betalen van een opleiding of geen tijd voor het volgen van een studie naast hun baan. Wij hebben onderzocht hoe we hen toch die kans kunnen geven. Het antwoord werd onze Proeftuin Innoverend Leren. Hiermee bieden wij een mooie toekomst in de zorg”, vertelt regiomanager Wilma Bus.

Diverse achtergronden en vooropleidingen
De deelnemers aan de Proeftuin komen uit de accountancy, modewereld tot uit de tandartspraktijk. Omdat het leertraject een maximaal aantal deelnemers kent, worden de studenten geselecteerd. Hierbij zijn niet de achtergrond, werkervaring en vooropleiding doorslaggevend, maar juist de motivatie en persoonlijke eigenschappen om in de zorg te gaan werken. “Ik werkte in de modebranche, maar vond het een negatieve wereld. Ik miste de waardering en wilde zelf iets betekenen voor mensen. Binnen de ouderenzorg kan dat zeker! Omdat ik niet meer terug wil in de mode, wist ik dat ik mij moest laten omscholen. De opleiding Proeftuin Innoverend Leren is voor mij een uitkomst. Ik hoef er bijna niets voor in te leveren, krijg een brede opleiding en ik ga doen wat ik leuk vind”, motiveert Evelien Dekker uit Obdam haar keuze.

Baangarantie
De opleiding Proeftuin Innoverend Leren duurt 1 tot 2,5 jaar en leidt op tot zorgmedewerker niveau 2 tot 4 in de VVT-sector. Dit is afhankelijk van de vooropleiding van de student. De student krijgt persoonlijke begeleiding en alle theorie en praktijk vindt plaats in zorgcentrum Westerhout, zo ook de tussentijdse toetsen. Na het behalen van het diploma biedt De Zorgcirkel direct een baan aan, maar kan de student ook kiezen voor een carrière bij een andere zorgaanbieder.