• iet.timmermans

Marginaal

ALKMAAR Van een echte Amsterdamse, die verliefd werd op Alkmaar. Opgegroeid in de 60'er-jaren. Met veel muziek, boeken en 'wij'. Die kinderen en kleinkinderen kreeg, een kwart eeuw in het krantenvak zat en nog steeds nieuwsgierig en kritisch is.

Energiemaffia

'In verband met grote drukte, zijn de wachttijden langer dan wij zouden willen!' Ik voel de bui al hangen. Dit wordt een telefoontje met lange adem. Eindeloos gaat de beltoon over. Regelmatig laat ze horen dat het langer duurt 'dan ze zouden willen'. Na 25 minuten wordt de telefoon opgenomen. Ik ben inmiddels laaiend.

Tot mijn grote schrik zie ik dat de Nuon in de maanden januari en februari automatisch gewoon €60 meer heeft afgeschreven! En dat, terwijl op het jaaroverzicht staat dat ik maar liefst ruim €300 terugkrijg, ik 10% 'blijf korting' krijg, er alles aan doe om zuinig met energie om te gaan en mijn maandbedrag naar beneden is bijgesteld. Er is dus iemand die beslist: 'doe daar maar €60 bij' of 'die rekening kan wel €40 hoger'.

Hoewel de telefoon is opgenomen, wordt er niet geluisterd. Ik hoor des te meer. Een persoonlijk gesprek tussen twee collega's. Over ziek en zeer, het weekeind en meer van dat soort prietpraat. Hallo Nuon! Je laat je klanten 25 minuten wachten, schakelt kennelijk niet goed met je computer en ik moet getuige zijn van jullie maandagochtend geklets! Mijn stemming daalt tot het nulpunt. Ben bereid om ze door de telefoon te halen.

Ik bel nog eens. Na nog eens 20 minuten wordt de telefoon opgenomen. Een dame met een Twents accent neemt op. Als ik haar vertel hoe de communicatie verloopt, zegt ze dat ze problemen hebben met de computer en het erg druk is! Hallo mevrouw Nuon. Ik gelóóf dat het druk is als u bij iedereen zomaar teveel geld afschrijft, maar ga dan aan het werk en laat die maandagochtend kletspraatjes (10 minuten) achterwege. Ze luistert niet. Draait als een plaat haar antwoord af. Datzelfde geldt als het gaat om de teveel afgeschreven euro's. Ze zegt wat over energiebelasting (alsof ik dat niet weet) en dat het is om te voorkomen dat je moet bijbetalen. Als ik haar tientallen keren zeg dat €60 energiebelasting te veel is, geeft ze eindelijk toe dat er waarschijnlijk 'een foutje' is gemaakt.

Rutte zei het onlangs; we betalen te veel. Er zijn rekenfouten zijn gemaakt. Wanneer we dat terugkrijgen is nog de grote vraag. Ik vind dat diefstal. Maar, als een bedrijf als Nuon met de natte vinger zómaar veel te veel van mijn, en waarschijnlijk ook vele andere rekeningen afschrijft, vind ik dat ook diefstal. En laat die afgetrainde praatjes maar achterwege. Ik wil nú mijn teveel betaalde geld terug!

Marge

redactiealkmaarsweekblad@bdu.nl