• iet.timmermans

Marginaal

ALKMAAR Van een echte Amsterdamse, die verliefd werd op Alkmaar. Opgegroeid in de 60'er-jaren. Met veel muziek, boeken en 'wij'. Die kinderen en kleinkinderen kreeg, een kwart eeuw in het krantenvak zat en nog steeds nieuwsgierig en kritisch is.

Klimaat

Oudste kleindochter is thuis van school. 'Heb je vrij gekregen om in Den Haag te demonstreren', vraag ik haar. 'Nee hoor, er zijn gewoon veel leerkrachten ziek', zegt ze. Als je in VWO-4 zit heb je je tijd hard nodig. Het tempo ligt hoog en er is veel huiswerk. Het is niet dat het klimaat haar niet interesseert, maar er zijn andere zaken die haar nu bezighouden. En die extra studiedag kan ze goed gebruiken.

Aan de ene kant heb ik bewondering voor die principiële jongeren die daar, enigszins uitgelaten, tijdens hun eerste protestmars op het Malieveld staan. Zij proberen zo het komende Klimaatakkoord te beïnvloeden en hun ongerustheid te uiten. De teksten op de borden zijn vaak treffend. Maar, wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen.

Ooit was ik ook tegen kruisraketten, tegen de oorlog in Vietnam en voor 'Baas in eigen buik'. Daar werd in Amsterdam volop tegen en voor gedemonstreerd. Maar, met welk resultaat, vraag ik mij nu jaren daarna af. Nog steeds woedt er oorlog en baas in eigen buik geldt ook nog steeds niet voor elke vrouw.

Sommige politici waren bij de klimaatdemonstratie (potentiële kiezers!) aanwezig en waarschuwen voortdurend voor naderend onheil. De wereld zou een angstaanjagende verandering ondergaan als er onder andere op het gebied van CO2 uitstoot niet snel maatregelen worden genomen. Gesteund door toonaangevende wetenschappers.

Anderen vinden het overdreven en beweren, met behulp van grafieken en ook ondersteund door wetenschappelijke publicaties, dat het allemaal wel meevalt met die klimaatveranderingen. Maar, wie en wat moet je nou geloven als jongere?

Bij kleindochter thuis wordt er gescheiden ingezameld, verstandig omgesprongen met plastic, gezond en van eigen Nederlandse bodem gegeten en staat er regelmatig geen vlees op tafel. Verder gaat zij door regen en wind op de fiets naar school en zitten lunch en drinken in herbruikbare verpakking in de schooltas.

Het gaat er vooral om hoe je als jongere het voorbeeld krijgt en dat ook navolgt. Het aloude principe 'verbeter de wereld en begin bij jezelf' is nog steeds een gulden regel. Zo dragen we in elk geval ons eigen steentje bij. In een tijd waarin zelfs wetenschappers het niet met elkaar eens zijn, is dat alvast een eerste stap.

Marge

alkmaarsweekblad@bdu.nl