• iet.timmermans

Marginaal

ALKMAAR Van een echte Amsterdamse, die verliefd werd op Alkmaar. Opgegroeid in de 60'er-jaren. Met veel muziek, boeken en 'wij'. Die kinderen en kleinkinderen kreeg, een kwart eeuw in het krantenvak zat en nog steeds nieuwsgierig en kritisch is.

Crdl

'Ik heb vandaag toch zó fantastisch gewerkt', vertelt dochter als zij thuiskomt. Ik ben bij jongste kleindochter die ziek thuis is. Samen hebben wij aan haar huiswerk wiskunde gezeten. Mijn hersens kraken. Dat was lang geleden. Net als vroeger uit school, zit dochter vol verhalen. Zij werkt als muziekagoog/therapeut in een instelling voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Na het middelbaar onderwijs, dat ze met veel tegenzin volbracht, vertrok ze naar Amersfoort om daar aan de Hogeschool Utrecht een opleiding creatieve therapie/muziek te doen. 'Eindelijk thuis', zei ze toen ze daar allemaal gelijkgestemden ontmoette. De opleiding was voor haar één groot feest.

Werken met mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is al jaren haar passie. Zwaar, moeilijk soms, maar met zóveel plezier en voldoening bezoekt zij cliënten individueel of werkt in groepen. Daarbij is muziek haar gereedschap. Er is ook een budget voor nieuwe instrumenten. Dit jaar is besloten daarvoor een crdl (cradle) aan te schaffen.

'Een crdl is een interactief instrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking. 'De crdl helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is,' omschrijven de ontwikkelaars het instrument.

Een cliënt die vanwege zijn spasme moeilijk kan ontspannen, maar met behulp van de crdl en mijn dochter zó rustig wordt dat hij wegdoezelt. Of de dementerende cliënt (ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen dementeren), die door het aanraken van de crdl in contact met haar komt…'mam, het was zó prachtig'!

Het raakt. Aan de ene kant haar passie en liefde voor dit werk, aan de andere kant de mogelijkheden die zo'n instrument biedt. We mopperen veel in Nederland. Maar ook dit bestaat. Toegewijde mensen die met hart en ziel met kinderen en volwassenen werken die altijd ook iemands kind of broer of zus zijn. Maar, wat is het ook mooi dat er budget is voor zo'n duur, maar prachtig instrument. En dat mag ook wel eens worden gezegd. Ik begrijp nu ook waarom dochter nooit zo veel had met wiskunde. Maar, dát zeg ik niet tegen kleindochter!

Marge