• iet.timmermans

MARGINAAL

ALKMAAR Van een echte Amsterdamse, die verliefd werd op Alkmaar. Opgegroeid in de 60'er-jaren. Met veel muziek, boeken en 'wij'. Die kinderen en kleinkinderen kreeg, een kwart eeuw in het krantenvak zat en nog steeds nieuwsgierig en kritisch is.

Afvalnomaden

'Met de gemeente Alkmaar. U heeft grof vuil? Wat voor afval heeft u? Een plank? Wat voor plank? Uit de tuin? Wij nemen geen bouw- of tuinafval mee. Oude bloempotten? Nee, dat nemen wij ook niet mee'. Langzaam werken wij het lijstje van mijn opgespaarde grof huisvuil af. De helft blijft over.

Wij hebben sinds een paar jaar drie containers naast ons huis staan. Papier, plastic en groen. Een handige kalender geeft aan wanneer welke bak aan de beurt is. Zorg wel dat je niet per ongeluk verkeerd hebt gesorteerd. Dan krijg je straf. Ligt er een kaartje in je bus en word je bak niet geleegd! Het is echt waar, iemand gluurt in mijn afvalbakken!

Voor oude kleding en vodde rijd ik naar het Leger des Heils of het afval sorteerstation bij het winkelcentrum. Is zo'n 2 kilometer verderop. Daar staan ook de glasbakken. Met openingen van zo'n 10 centimeter. Mocht je dus een glazen vaas of een spiegel hebben…pech. Past niet. Batterijen bij de supermarkt in een bak en versleten schoenen ook in een aparte bak. En dan nog het restafval waarvoor we naar de ondergrondse containers moeten met de vuilniszak. Regelmatig sjouw ik tijdens de laatste uitlaatbeurt van hond Freek met een grijze zak over straat. Wel even je kaartje meenemen (we hebben er welgeteld één gehad), anders gaat de bak niet open.

Rondom de bakken staat allerlei grof vuil. Bouw- en houtafval. Een tuinplank. Oude bloempotten. In het donker daar neergegooid. Zou ik….?? Nee, dat doe ik niet! Maar wat dan? Dan moet je met de auto naar het afval sorteerstation in Overdie. Wel even legitimatie meenemen anders moet je weer terug.

Volgende week komt er een grote vrachtwagen van de gemeente om een klein deel van mijn eens in het jaar aangeboden grof vuil op te halen. Een dag later komt er een andere auto voor mijn kapotte printer! Kan iemand mij uitleggen waarom er twee vrachtwagens moeten komen? Is dat niet een beetje bespottelijk. Ik ben vóór gescheiden inzamelen (als het ergens aan bijdraagt), maar raak zo langzamerhand het spoor bijster. Drie bakken naast de deur, ondergrondse afvalbakken, sorteerbakken bij het winkelcentrum enz. enz. En dan ook nog eens twéé vrachtwagens voor het grof vuil.

Afval scheiden: het is een vak. Er gaat veel tijd in zitten en je moet wel erg principieel zijn om het vol te kunnen houden.

Marge

alkmaarsweekblad@bdu.nl