• iet.timmermans

MARGINAAL

ALKMAAR Van een echte Amsterdamse, die verliefd werd op Alkmaar. Opgegroeid in de 60'er-jaren. Met veel muziek, boeken en 'wij'. Die kinderen en kleinkinderen kreeg, een kwart eeuw in het krantenvak zat en nog steeds nieuwsgierig en kritisch is.

Ontzet

8 October. Vrije dag, feest, trots, opgetogen, optocht, bier, muziek en zuurkool. Met als klapstuk: het feliciteren van de burgemeester met de overwinning op de Spanjaarden. Hoewel ik van tradities houd, heb ik niet de drang om de zittende burgemeester daarmee te feliciteren. Als echte Alkmaarder echter moet je daar bij zijn. Om te zien en gezien te worden.

Hoewel wij al ruim 35 jaar in Alkmaar wonen en ik er nooit meer weg zou willen, vóel ik 8 October niet echt. Ik liep lampionnenoptocht met de kinderen, kijk met bewondering naar de grote en kinderoptocht en werd zelfs enkele jaren geleden lid van de 8 October Vereniging. Maar, als ik een uur in de rij sta voor de zuurkoolmaaltijd, ontmoet ik geen oude klasgenoten, voormalige buren of andere ooms en tantes.

Ik las onlangs zelfs dat Alkmaar-Noord, waar ik woon, historisch gezien niet eens echt bij Alkmaar hoort. Ik ben West-Fries! De oude stadskern zou net buiten de Westfriese Omringdijk liggen, maar Oudorp Huiswaard en Daalmeer erbinnen, volgens een artikel in de Alkmaarsche Courant. Zie je wel, dacht ik. Ik heb het altijd geweten. Wij zijn 'anders'. Wij zijn buitenpoorters!

Ooit was er, in het kader van 8 October, ook een lampionnenoptocht in Alkmaar-Noord. Dat heeft niet lang geduurd. De echte Alkmaarders vonden het niks en de buitenpoorters hadden er niets mee. Ook was er ooit gedurende de hele zomervakantie een fantastisch cultureel evenement in Alkmaar-Noord. Toneelgroep 8 oktober stond er met tenten en betrok alle (nieuwe) bewoners bij het theater. Dat was leuk. Maar eenmalig.

Wij buitenpoorters hebben hier zo ons eigen Alkmaar gecreëerd. Er zijn geweldig mooie evenementen in winkelcentrum de Mare en het park de Rekerhout. Maar, daar houdt het op. Ik heb wel eens het idee geopperd om ook iets in de Daalmeer te organiseren. Rondom een klein meertje is, in de vorm van een arena, een prachtige 'openluchttheaterruimte'. Met in het midden een overdekte koepel. Zet daar in de zomermaanden eens een mooi koor of orkest neer. Ik zie en hoor het voor me. Er was geen belangstelling voor.

Maar, wie na afloop van een mooi Alkmaars leven, wil worden begraven in een rustig stukje Westfriese grond met een mooie boom of een veldboeket erbovenop, is hier van harte welkom. Naast onze woonwijk wordt een natuurbegraafplaats aangelegd. Ik heb gehoord dat er veel belangstelling voor is. U kunt reserveren.

Marge

alkmaarsweekblad@bdu.nl