• Een foto van het in aanbouw zijnde stadion uit 2005. Onderzoek moet uitwijzen hoe het dak heeft kunnen instorten.

    Bert Westendorp
  • Vincent Jannink

Slepend juridisch steekspel verwacht rond ingestort AZ-stadion in Alkmaar

ALKMAAR Het is het gesprek van de dag op social media en op straat: de instorting van een deel van het dak van het AFAS-stadion, tijdens de storm afgelopen zaterdag. Gemeente, AZ en bouwer Mildreth kunnen zich opmaken voor een - naar alle waarschijnlijkheid langdurig - juridisch steekspel over de schuldvraag.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid besluit deze week of er onderzoek wordt gedaan naar het instorten van het dak, waarbij potentieel veel slachtoffers hadden kunnen vallen. Maar in de media wordt al druk gespeculeerd over de oorzaken. De dakconstructie zou bij de bouw in 2005-2006 veel te licht zijn uitgevoerd om kosten te besparen. "Een spaghetticonstructie. Ik wacht al dertien jaar tot het in zou storten", zegt bijvoorbeeld bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek tegen het AD. Voetbalclub AZ en gemeente kunnen niets zeggen over de sterkte van de dakconstructie en de vraag of er goed is berekend of het dak de zonnepanelen die op het ingestorte deel waren geplaatst wel kon dragen.

CONSTRUCTIE Feit is in ieder geval dat Alkmaar aan een ramp lijkt te zijn ontsnapt; als het dak van het AZ-stadion (boven de Molenaarstribune) tijdens een wedstrijd was ingestort, waren er ongetwijfeld vele slachtoffers gevallen. Want aan de buitenkant mag dan redelijk weinig te zien zijn, de ravage binnenin het stadion is groot. 'Dit had voorkomen kunnen worden; de constructie deugt niet' is de teneur. Algemeen Directeur Robert Eenhoorn wilde in een persconferentie op zaterdag nog niet zo ver gaan: "De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg." De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) besluit op basis van een verkennend onderzoek van één tot twee weken of tot een volledig onderzoek zal worden overgaan. Zo'n volledig onderzoek duurt gemiddeld een jaar.

BEZUINIGING Tijdens de bouw van het AFAS Stadion in 2005/2006 is, uit bezuinigingsoverwegingen, gekozen voor een constructie die niet voldeed aan de eisen van het bouwbesluit en brandveiligheid. Althans, dat beweert bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds buitengewoon lid van de OVV, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunningen onder de loep nam. "Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is," aldus Suurenbroek.

SCHUDDEN EN BEVEN In reactie laat de Andries Broersma, destijds hoofdconstructeur van het AZ Stadion, het volgende weten: "Als de constructie van een gebouw niet deugt, dan begint het gebouw eerst te schudden en te beven voordat het instort. Dat lijkt hier niet gebeurd te zijn". De constructeur denkt dat de verbinding van stalen buizen aan de kolommen achter de tribunes niet goed is geweest. Volgens hem geen kwestie van een slechte berekening, maar van een bouwfout. Broersma: „Ik zeg dit op basis van een foto, maar het lijkt erop alsof er bouten zijn losgeschoten waardoor het dak in één keer naar beneden is gekomen. De kolommen achter de tribune staan nog overeind."

GEPLANDE WEDSTRIJDEN Het terrein van het Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. Voor het spelen van de geplande thuiswedstrijd in de derde ronde van de Europa League donderdag is een locatie gevonden; deze wedstrijd zal mogelijk gespeeld worden in het Car Jeans stadion van ADO Den Haag. Hoogstwaarschijnlijk zal ook voor de overige eerstvolgende thuiswedstrijden naar een locatie elders gezocht moeten worden.

Label:

Stadion AZ
112